Η μελέτη που ακολουθεί προήλθε από το..
αμερικανικό πανεπιστήμιο του Princeton, όπου η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Fiske και η ομάδα της ερευνούν εδώ και χρόνια τα ανθρώπινα στερεότυπα.

Αυτή τη φορά θέλησαν να ρίξουν φως στα ενδότερα του αντρικού εγκεφάλου προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκέφτονται οι άντρες, όταν αντικρίζουν μια γυναίκα με καυτό μπικίνι στην παραλία.

Γυναίκα ίσον αντικείμενο;

Οι ερευνητές μοίρασαν στους νεαρούς άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα φωτογραφίες γυναικών με προκλητικά μπικίνι. Όπως παρατήρησαν, ενεργοποιήθηκε αμέσως η περιοχή του εγκεφάλου τους που αφορά στον χειρισμό ενός εργαλείου ή ενός αντικειμένου.

Η έκπληξη ήταν ότι σε κάποιους άντρες δεν παρουσιάστηκε καμία δραστηριότητα στην εγκεφαλική περιοχή που συνήθως ενεργοποιείται όταν κάποιος παρατηρεί ένα ανθρώπινο όν, προσπαθώντας να καταλάβει τις σκέψεις, τις προθέσεις και τα συναισθήματά του. Με άλλα λόγια, η αντρική ματιά εξετάζει τις ημίγυμνες γυναίκες ως άψυχα αντικείμενα. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους νεαρούς θυμούνταν πολύ καλύτερα τις… ακέφαλες φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι, ακόμα και αν τις είχαν παρατηρήσει μόνο για δύο δέκατα του δευτερολέπτου.

Με λίγα λόγια ο άντρας τη γυναίκα τη βλέπει αρχικά ως αντικείμενο. Ωραία γυναίκα, ωραίο σώμα, σέξυ χαριτωμένο (αλλά όχι ως ένα ανθρώπινο ον με προβληματισμούς αγωνίες και άγχη. Αυτά έρχονται αργότερα, εφόσον νιώση έλξη για το αντικείμενο πρώτα).

Αυτό ίσως εκνευρίσει κάποιες. Ακόμα και αυτό να συμβαίνει δεν θα αλλάξουν τον κόσμο. Δεν γίνεται να πάνε και να πουν σε όλους τους άντρες δες μας έτσι ή έτσι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι πολύ απλά να το πάρετε ως δεδομένο και να κάνετε κινήσεις τσαχπινιάς και ομορφιάς για να σας προσέξει (έστω και ως αντικείμενο). Μετά σιγά σιγά (το έχετε προσέξει φαντάζομαι) αρχίζει και γίνεται πιο τρυφερός (και είναι). Αν είναι πολύ τρυφερός απο την αρχή, προσοχή, είναι πιθανόν γυναικάς, και ξέρει τον τρόπο να σας ρίξει…

Οι γυναίκες λειτουργούν αλλιώς;

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Susan Fiske στο National Geographic, ένα παρόμοιο πείραμα με γυναίκες πιθανότατα δε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί οι γυναίκες, όταν επιθυμούν έναν άντρα, προσπαθούν ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν το μυαλό του. Θέλουν να ξέρουν τι σκέφτεται, ώστε στη συνέχεια να κάνουν αυτό που τον ευχαριστεί.

πηγή