Τι είναι;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής.

Μερικά από αυτά αντιμετωπίζονται, άλλα όμως είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν. Ορισμένα ΣΜΝ προκαλούν στειρότητα ή ακόμη και θάνατο. Είναι επομένως σημαντικό να απολαμβάνεις ασφαλές σεξ ώστε να αποφύγεις τη μόλυνση με ΣΜΝ. Όταν αναφερόμαστε στο ασφαλές σεξ, δεν μιλάμε μόνο για τον HIV (τον ιό που προκαλεί το AIDS). Υπάρχουν και άλλα νοσήματα που είναι λιγότερο γνωστά.

Πώς μπορώ να αποφύγω τα ΣΜΝ;

Ασφαλές σεξ σημαίνει:

Παίρνω και δίνω σεξουαλική ευχαρίστηση χωρίς να θέσει ο ένας τον άλλον στον κίνδυνο των ΣΜΝ

Να ενημερώνεις τον σύντροφό σου αν νομίζεις ότι έχεις ή έχει ΣΜΝ.

Αν έχεις μια σταθερή σχέση, έχεις κάνει ιατρικό έλεγχο, είσαι υγιής και κανένας από τους δύο δεν έχει άλλους ερωτικούς συντρόφους, τότε ίσως δεν χρειάζεται να παίρνεις προφυλάξεις στο σεξ. Διαφορετικά, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Η ασφάλεια στο σεξ προϋποθέτει ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πώς ξέρω αν έχω κολλήσει;

Αν έκανες σεξ χωρίς προφύλαξη θα πρέπει να ανησυχείς για τον κίνδυνο των ΣΜΝ. Μερικά ΣΜΝ έχουν συμπτώματα π.χ. έντονη και δυσάρεστη κολπική οσμή, κολπικές εκκρίσεις ή/και φαγούρα, ενώ πολλά ΣΜΝ δεν γίνονται αντιληπτά εύκολα γιατί δεν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, κυρίως όταν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να φύγουν αμέσως, αλλά η νόσος παραμένει στον οργανισμό. Ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρη/ος, είναι να κάνεις ιατρικές εξετάσεις (καλλιέργεια κολπικών υγρών). Κάποια ΣΜΝ, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να καταστρέψουν το αναπαραγωγικό σου σύστημα και να δημιουργήσουν ακόμα και μη αναστρέψιμα προβλήματα γονιμότητας, ενώ άλλα ΣΜΝ μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σου.

Μην αφήσεις την αμηχανία και την ντροπή να σε εμποδίσουν να κάνεις τον κατάλληλο και άμεσο ιατρικό έλεγχο. Είναι απαραίτητο να μιλήσεις με τον/την γυναικολόγο σου για να σε κατευθύνει με κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις και να σου παράσχει την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.

Advertisements