Στις περισσότερες περιπτώσεις – όταν δεν πρόκειται για φλεγμονή ή άλλη πάθηση που συνδέεται με την κακοσμία του στόματος, όπως για παράδειγμα οι νόσοι των πνευμόνων – το πρόβλημα της κακοσμίας της αναπνοής οφείλεται σε ελλειπή υγιεινή. Και μπορεί να πλένεις τα δόντια σου αλλά προφανώς αμελείς το βούρτσισμα της γλώσσας και τον καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Από την άλλη, η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έφαγες, όπως για παράδειγμα σκόρδο, κρεμμύδι κι άλλες πικάντικες τροφές που επιβαρύνουν την αναπνοή ή στην κατανάλωση γλυκισμάτων που κολλούν κυριολεκτικά πάνω στα δόντια σου και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Συμβουλές για δροσερή αναπνοή

Βούρτσιζε τα δόντια σου αλλά και τη γλώσσα σου δύο φορές την ημέρα. Επίσης δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις νήμα για να είσαι σίγουρη ότι αφαιρούνται και οι τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια.

– Αν συνηθίζεις να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο μόνο κάθε φορά που αισθάνεσαι ενόχληση, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Ο καθαρισμός πέρα από το ότι σε γλιτώνει από σφραγίσματα σου χαρίζει και δροσερή αναπνοή. Πρέπει να γίνεται 1-2 φορές το χρόνο.

Πιες νερό, κάνει καλό. Μια από τις πιο συχνές αιτίες της κακής αναπνοής είναι η ξηροστομία. Μην ξεχνάς λοιπόν να πίνεις νεράκι συχνά και σε αρκετή ποσότητα αφενός για να διατηρήσεις την σωστή υγρασία του στόματος κι αφετέρου για να απομακρύνεις επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα σου.

Άλλαζε οδοντόβουρτσα συχνά. Κάθε τρεις μήνες πρέπει να αντικαθιστάς την παλιά σου οδοντόβουρτσα με νέα. Αν χρησιμοποιείς την ίδια οδοντόβουρτσα για ολόκληρο το χρόνο το πιθανότερο είναι να έχουν συσσωρευτεί βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

– Η χρήση επίσης ενός στοματικού διαλύματος μπορεί να βοηθήσει ενώ για να αισθάνεσαι εσύ πιο άνετα μπορείς μετά από τα γεύματα να μασάς μια τσίχλα δίχως ζάχαρη για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου. Μην ξεχνάς όμως οτι πρέπει να αποφεύγεις οποιδήποτε προιόν περιέχει fluoride (φθόριο). Δείτε γιατί εδώ και εδώ

– Εάν η κακοσμία επιμένει και δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, το καθάρισμα με νήμα και το στοματικό διάλυμα κλείσε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα, η ξηροστομία ή πέτρα είναι καταστάσεις που προκαλούν κακοσμία αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

πηγή

Advertisements