Επειδή το σημερινό άρθρο ήταν πολύ μεγάλο, ξεχώρισα τα πιο σημαντικά του στοιχεία και σας τα παρουσιάζω. Καλωσορίζω και τις νέες φίλες και φίλους της σελίδας. Πάμε λοιπόν.

Ο δυνατός ήλιος της χώρας μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους τον αψηφούν.


Δείτε, ποιες βλάβες μπορούν να προκληθούν στα μάτια μας και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε τα καλύτερα γυαλιά ηλίου…

Η ακτινοβολία και ιδίως η αόρατη υπεριώδης (UVA, UVB), μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές βλάβες, κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές τ

ου σώματος όπως είναι το δέρμα και τα μάτια. Οι κίνδυνοι αυτοί μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της μείωσης του όζοντος στην στρατόσφαιρα (τρύπα του όζοντος). Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι το όζον, το οποίο αποτελεί ένα είδος φίλτρου για την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνεται κατά 3-6% ανά δεκαετία και υπεύθυνη για αυτό είναι η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα και ιδιαίτερα η μόλυνση της ατμόσφαιρας από διάφορα βιοχημικά κατάλοιπα. Όσον αφορά στα μάτια μας και τη γύρω από αυτά ευαίσθητη περιοχή, η υπερβολική και χωρίς προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα των βλεφάρων, τον επιπεφυκότα, τον κερατοειδή, το φακό και τον αμφιβληστροειδή.

Βλέφαρα: Προκαλείται γήρανση του δέρματος (αφυδάτωση, ρυτίδωση, κηλίδωση κλπ). Το πιο σοβαρό όμως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος των βλεφάρων που μπορεί να αναπτυχθούν, με σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή! (Το 90% των καρκίνων του δέρματος προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία).

Επιπεφυκότας-κερατοειδής: Η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον επιπεφυκότα, όπως είναι το στεάτιο και το πτερύγιο, παθήσεις που είναι συχνότερες σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια όπως οι Μεσογειακές και σε άτομα που εργάζονται για πολλές ώρες στην ύπαιθρο.

Φακός: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένες μορφές καταρράκτη, (βλ. οφθαλμικές παθήσεις), πιθανώς να οφείλονται σε υπερβολική και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας απορροφάται από τον φακό του ματιού.

Βυθός του ματιού: Ο βυθός του ματιού (αμφιβληστροειδής) είναι πολύ ευαίσθητος στην ηλιακή ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην ωχρά κηλίδα με σοβαρή μείωση της όρασης, όπως συμβαίνει σε άτομα που παρακολούθησαν έκλειψη ηλίου χωρίς την προστασία ειδικών φίλτρων.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

1.Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια, επειδή στην ίριδά τους έχουν λιγότερη χρωστική και επομένως μικρότερη προστασία του βυθού από την ακτινοβολία.

2. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη και τους έχει αφαιρεθεί ο φυσικός φακός του ματιού.

3. Άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
4. Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Τρόποι προστασίας:

-Καπέλα με μεγάλο γείσο.
Ειδικές αντηλιακές κρέμες για το πρόσωπο, τη μύτη και την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γυαλιά ηλίου;

Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα πρέπει να συνοδεύεται από Ενημερωτικό Σημείωμα, Ειδικό Πιστοποιητικό και σήμα CE. Το ένημερωτικό σημείωμα αναφέρει διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την κατηγορία του προϊόντος και το είδος ή τα είδη της ακτινοβολίας που απορροφά.

Κάθε σωστό ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα πρέπει:

-Να έχει πραγματικά απορροφητικούς φακούς (99-100%) για τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA και UVB) και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για το μπλε φως, ανεξάρτητα αν οι φακοί είναι κρυσταλλικοί, οργανικοί (ελαφρείς) ή πολυκορμπονέ (ελαφρότεροι και ανθεκτικότεροι). Η απορροφητικότητα ενός φακού δεν εξαρτάται από το χρώμα του, αλλά από το υλικό κατασκευής του και μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν τα οπτικά καταστήματα.

-Οι φακοί να είναι κατασκευασμένοι από καθαρό και ομοιογενές υλικό, έτσι ώστε να μην προκαλούν ανεπιθύμητα οπτικά φαινόμενα όπως αντανακλάσεις, παραθλάσεις, εκτροπές, παραμορφώσεις κλπ.

-Τέλος, δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σκούρα, έτσι ώστε να μην περιορίζουν σημαντικά το ορατό φάσμα, να είναι δυνατή η χρήση τους και σε μέρες με μέση ηλιοφάνεια, αλλά και να μην προκαλούν διαστολή στις κόρες των ματιών, πράγμα που επιτρέπει την είσοδο στο μάτι περισότερης βλαβερής ακτινοβολίας.

-Γυαλιά ηλίου μπορεί να γίνουν και τα γυαλιά οράσεως (μυωπίας-υπερμετρωπίας-αστιγματισμού –πρεσβυωπίας-πολυεστιακά) μετά από ειδική παραγγελία και σε διάφορους χρωματισμούς και τύπους όπως ουδέτερα, πολωτικά, φωτοχρωμικά κλπ. Τα clips- on, δηλαδή οι πρόσθετοι φακοί ηλίου που τοποθετούνται πάνω από τα γυαλιά οράσεως, αποτελούν μία οικονομική λύση αλλά προσφέρουν σχετικά κακή ποιότητα όρασης, με πολλές αντανακλάσεις, ιδίως όταν το φως πέφτει υπό γωνία.

-Τα παιδιά θα πρέπει και αυτά να μάθουν στη χρήση των γυαλιών ηλίου από μικρή ηλικία, είτε αυτά είναι απλά γυαλιά ηλίου είτε γυαλιά ηλίου-οράσεως. Θα πρέπει να έχουν πλήρη απορροφητικότητα, να είναι ελαφριά(για να τα δέχονται ευκολότερα) και να είναι άθραυστα για ασφάλεια (πλαστικά-οργανικά).

Αποχρώσεις:

Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου αλλά και από τη χρήση για την οποία προορίζονται:

-Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για την έντονη ηλιοφάνεια γιατί περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως.

-Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά.

-Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί ενδείκνυνται για τις περισσότερες χρήσεις, αφού φιλτράρουν το έντονο φως και προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα.

-Οι χρωματιστοί φακοί π.χ. ροζ ή μωβ είναι μια καλή επιλογή για την πόλη, ειδικά όταν έχει συννεφιά γιατί δε δημιουργούν μεγάλη σκίαση, αλλά και για υδάτινα σπορ αφού προσφέρουν το σωστό contrast αντικειμένων που βρίσκονται σε χώρο με μεγάλες γαλάζιες ή πράσινες επιφάνειες.

Μικρά μυστικά για τα γυαλιά ηλίου:

-Μην δοκιμάζετε τα γυαλιά μόνο μπροστά στον καθρέφτη για να δείτε αν σας «πηγαίνουν». Bγείτε σε εξωτερικό χώρο για να τα δοκιμάσετε στο φως και να καταλάβετε αν σας ξεκουράζουν ή όχι.

-Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους πωλητές. Τα αντίγραφα μοντέλων oίκων μόδας μπορεί να είναι φτηνά, αλλά είναι και αμφίβολης ποιότητας. Προτιμήστε τα καλής ποιότητας απορροφητικά γυαλιά, που κατασκευάζονται με επιστημονικές προδιαγραφές από αναγνωρισμένες εταιρίες (όχι απαραίτητα “φίρμες”), διατίθενται στο εμπόριο από υπεύθυνα οπτικά τμήματα ή καταστήματα και έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας.

-Τα γυαλιά με μεγάλους φακούς προστατεύουν καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

-Όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, να τα έχετε φυλαγμένα μέσα στη θήκη τους.

-Και μην ξεχνάτε: τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και με συννεφιά!

Από τον Γεώργιο Νέο, Οφθαλμίατρο.

Πηγή

Μην ξεχνάτε το διαγωνισμό μας… Ο διαγωνισμός βρίσκεται εδώ